Barion Pixel

Hogyan hímezzünk gobelint?

A gobelin hímzés egy hagyományos kézimunka-módszer, amelyet a gobelin faliképek készítése mellett manapság díszpárnák, táska és ruha divat design készítésére is használnak. A gobelin öltéstechnika lehetővé teszi a részletes és színátmenetes képek elkészítését a textil felületén. Ez a technika időigényes, de a végeredmény egy gyönyörű, díszítő műalkotás.

A gobelin öltéstechnikákhoz általában a következő eszközökre van szükség:

  1. Gobelin keret: Ez egy merev keret vagy állvány, amelyre a textilt feszítik ki a munka során. A keret segít a textil simán tartásában, és lehetővé teszi a pontos öltések végrehajtását.
  2. Gobelin tű: A gobelin tű hosszú, de tompa végű. Általában hosszú szára van, hogy kényelmesen tudjuk tartani és kezelni. A gobelin tűvel a fonalat húzzuk át a gobelin alap (kanava) szövésén.
  3. Fonal: A gobelin öltésekhez színes osztható fonalakat használnak.

A gobelin öltéstechnikák közül néhány a következő:

  1. Egyszerű gobelin öltés: Ez a leggyakoribb gobelin öltéstechnika. Az egyszerű gobelin öltés során a fonalat átvezetjük a szövés szálai között, és minden egyes öltésben ferdén átfűzzük oldalazva a következő öltésbe a szálakat. Ez a fél-keresztszemes öltés. Ez a technika lehetővé teszi a színátmenetek és a részletek kidolgozását.
  2. Halvány gobelin öltés: Ez a technika árnyalatok és finom részletek létrehozására szolgál.
  3. Hátsó gobelin öltés: A hátsó gobelin öltés során a fonalat a textil hátoldaláról húzzuk át, és csak a szükséges helyeken hagyjuk szabadon. Ez a technika ideális a nagy területek betöltésére és a tömörített színfelületek kialakítására.
  4. Hosszú gobelin öltés: A hosszú gobelin öltés során hosszabb szálat használunk, és több szálat húzunk egyszerre át a textilen. Ez a technika gyorsabbá teheti a munkát, de óvatosan kell vele bánni, hogy ne húzzuk túl erősen a fonalat.
  5. Az öltéstechnikákat variálni is lehet egy-egy alkotás során.

Ez csak néhány példa a gobelin öltéstechnikák közül. A gobelin öltések változatosak és sokféle lehetőséget kínálnak a kreativitás kibontakoztatására. Az öltések kombinálásával és variálásával számos izgalmas és egyedi gobelin munka készíthető.

Olvassa el az alábbi írást is, mely fotókkal és videóval illusztrálva mutatja be a gobelin öltéstechnikákat!

Gobelin öltések, öltéstechnikák…

 

Vannak, akik a leszámolós gobelin hímzést kedvelik. Ez az a technika, amikor a hímzővászon (általában keresztszemes kongré) be van rácsozva és egy papírra kinyomtatott térkép alapján kell számolni az öltéseket és cserélgetni a színeket. Lehet fonal helyett gyöngyöket is ragasztani, ezt hívják gyöngyhímzésnek. Ez a módszer eléggé statikus és nem ad túl sok művészi szabadságot. Matematikai alapon készül a kép és mindenkinek nagyjából ugyanaz lesz a végeredmény.

Mi nem készítünk leszámolós gobelin készleteket. Mi előnyomott gobelin alapokat készítünk és igény szerint össze is válogatjuk hozzá a fonalakat. Az előnyomott alapokat a rányomtatott kép alapján, de a saját fantázia és a művészi érzék segítségével kell kihímezni. Hímezhetünk klasszikus dupla szövésű (44/100) normál hímző vászonra, vagy úgynevezett tű vászonra azaz (88/100) sűrű szövésű alapra. Előbbi egyszerűbb, kisebb rutint igényel, főleg nagyobb méretű képek esetén ad szép eredményt míg a sűrű szövésű alap/kanava nagyobb ügyességet, jobb szemet vagy nagyítót igényel, de az eredmény sokkal látványosabb lehet.

A hímzőfonalak általában 6-8 szálas osztott hímzőfonalak azaz moulinék.

A legtöbb hímzőfonal a tévhitek ellenére pamut és nem gyapjú. A márkák és árkategóriák közötti különbség leginkább arra vonatkozik, hogy pl. mostató vagy sem, illetve milyen színpalettával rendelkezik. Egy falikép esetében nem szükséges moshatónak lennie a hímző fonalnak, de egy díszpárna vagy egy felvarrható táska design esetében fontos a tisztíthatóság.

Mi hat szálas Puppets Mouliné fonalakat csomagolunk, mert ár/érték arányban a legjobb választás. Leginkább faliképekhez ajánljuk, mert a Puppets fonal nem mosható, bár vegytisztítóban megoldják.

A Puppets Mouliné hat szálas. 88/100-as sűrűségű vászon esetében felezni vagy harmadolni kell a szálakat azaz három vagy két szállal kell hímezni a 88/100-as hímző alapot. A 44/100-as klasszikus vásznat osztás nélkül, hat szállal szokták hímezni, de az árnyalásoknál lehet kevesebb szálat használni vagy épp keverni a színeket.

Amennyiben Önnek is van véleménye írjon hozzászólást!

Nézze meg az alábbi galériában, hogy vásárlóink mennyire ügyesen alkotnak!