Barion Pixel

Gobelin öltések, öltéstechnikák…

A tartalom részben Kolonics Ferenc gobelin varró művész blogjáról származik.

Bevezetés

Kézimunkázni jó. Jó érzés, amikor az emberi kéz alatt szaporodik az öltés, színesedik a minta, alakul a forma, készül az alkotás. A gobelinvarrás is ilyen. Nagyon kedvelt kézimunka, kisgyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztály szívesen tevékenykedik a gobelinvarrással.

Élvezet már magát a témát is megtalálni, s hozzá a megfelelő színeket kiválasztani. Aztán át kell gondolni a varrás sorrendjét, ami akár a varrás közben is változhat. Bátran kell dönteni a nemcsak a színhasználatról, hanem az adott minta kialakításáról is. Így fordulhat elő, hogy az azonos előnyomott minta ellenére különböző munkák születnek. Kétszer ugyanolyan gobelinképet még ugyanazon varró sem képes készíteni! Az alkotás varázsa, a kreativitás izgalma, ami megszállottá tudja tenni a gobelinvarrókat.

A hozzávalók

Kanava:

Sokféle gobelin alapanyag lehet – a lyuknagyságtól és az öltésszámtól függően – a hagyományos, nagy lyukú gobelintől a tűgobelinig bezárólag. A Bella Gobelin termékek két féle lyuk sűrűségű kanaván rendelhetők meg. Egy-egy termék kosárba helyezése előtt meg kell jelölni, hogy normál (44 öltés/10 cm) vagy tű (88 öltés/10 cm) kanaván szeretné megrendelni a terméket.

Fonal:

Leggyakrabban osztott hímzővel készül. Használati tárgyak varrásánál használatos a gyapjúfonal is. A Bella Gobelin termékekhez, amennyiben a vevő komplett készletben (színre válogatott hímzőfonallal) rendeli, általában Venus és Puppets fonalakat csomagolunk.

Tű:

Tompa tűt, vagy merkelőtűt használunk, ami többféle méretben megvásárolható.

Ráma:

Nagyobb gobelinekhez álló ráma használata, míg a kisebb méretekhez asztali, vagy akár kézi rámák használata ajánlott, amelyre tűzőgéppel tűzzük rá az anyagot.

Öltéstechnikák

Háromféle öltéstechnika ismeretes a gobelinvarrásban. A munka színén mindhárom egyforma képet nyújt, a fonákján azonban jól megkülönböztethetők.

Fél keresztöltés, vagy spóröltés:

A legegyszerűbb öltés. Balról jobbra haladva lentről felfelé, jobbról balra haladva fentről lefele öltünk, tehát csak jobbra dőlő öltéseket kell készíteni. Ilyenkor a hátoldalon függőleges vagy vízszintes vonalak keletkeznek. Ez a leggazdaságosabb megoldás a felhasznált fonalak mennyiségét tekintve.

Hagyományos gobelin-, gyöngy-, vagy petit point öltés:

Jobbról balra halad a munka, az öltésszem bal alsó sarkából a jobb felsőbe öltünk, majd ezt követően az így elkészített szemtől balra eső szemnél ugyanígy eljárva folytatjuk a hímzést. A hátoldala egészen más, függőleges vagy vízszintes vonalak helyett átlós szálakból álló, tömör felület jön létre, természetesen nagyobb a fonalfelvétele is.

Átlós sorú gobelinöltés:

Mint nevében is benne van, átlósan halad fentről lefelé, majd vissza. Ez a fajta öltés húzza össze legkevésbé a vásznat, a többihez ajánlott a hímzőkeret használata. Hátoldala egymásra merőleges fonalszálak összefüggő képét mutatja.

 A munka menete

Feszítsük ki kereten a gobelint, amit varrunk, így sokkal szebben fekszenek az öltések egymás mellett, azaz nem „megy el” a kép. Mindig a munka fonákja mutatja meg, hogy milyen ügyes a gazdája. A hátulja az eredeti képet kell kiadja. Ezt úgy érhetjük el, ha csomózást egyáltalán nem használ a készítő. A kezdőszál bújtatásával kell kezdeni a munkát, 4-5 öltésig alulról le kell fogni a szálat, így ráöltve nincs csomó. A befejezés hasonlóképpen visszaöltve történik, így szép sima a hátulja.

A gobelint balról jobbra, lentről felfelé vagy fentről lefelé átlósan öltjük. Balkezeseknél természetesen a balra döntött öltés esik kézre, ennek nincs jelentősége a képen, csak egyenletes legyen a szemnagyság.

Jó tanácsok

Első, gyakorló munkának egyszerűbb témájú képet válasszunk, ezt egyszerűbb kivarrni. Ne legyen túl részletes kép, inkább egyszerű mitát keressünk. Az első képünk ne legyen túl kicsi, de túl nagy sem. Ajánlott méret: 30X20 cm vagy 40X30 cm, illetve alló méretben 20X30 cm v. 30X40 cm.

Akár alakokról, akár egy csendéletről, vagy tájképekről van szó, az előtérben szereplő, részletes motívumokkal érdemes kezdeni, a hátteret később töltsük ki, nehogy utólag kelljen a megalkudnunk a mintában.

Bátran használjuk a színeket, merjünk változtatni a formán, ha ezt megkívánja, hiszen a saját remekművünk készül, ami tükrözi kreativitásunkat.
Egy képen belül, ha nem jön ki a minta, a nagy öltés mellé ne öltsünk kicsit. Próbáljuk meg az aprólékos mintákat ügyesen eltalálni (például portrékon a szemeket), nem szép egy munkán belül a különböző öltésnagyság.

Antik hatást egy-egy szín két közeli színárnyalatának összefogásával érhetünk el.

Amikor elkészült

A kivarrt képet a hátoldalán nedves ruhával gőzöljük át, amennyiben az egyik oldalra elhúzódott, az ellenkező irányba húzva vasaljuk, esetleg ismét kifeszíthetjük rámára a száradás idejére.

Keretnek a lakás hangulatának megfelelőt válasszunk. Vegyük figyelembe a helyiségben uralkodó hangulatot, díszítéseket, a többi képet, képkeretet. Bár manapság a lakberendezésben merészen ötvözik a klasszikus stílusokat a paraszti miliővel, vagy akár a modernnel, mégis szép.
Egy valamire azonban vigyázzunk, a keret soha ne vegye el a figyelmet a képről!

(A fotók forrása: www.xszemes.hu)